Haaruitval stress

Haaruitval door stress is meestal tijdelijk en is een reactie op een gebeurtenis, vaak een uitlokkend moment of uitlokkende gebeurtenis. Bij Confident Haarzorg kunt u terecht voor een analyse van uw haar en hoofdhuid. Op basis van die analyse bespreken wij graag welke behandelingsproducten in uw situatie van pas komen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Kenmerken haaruitval door stress

Haaruitval door stress is een vorm van telogeen effluvium en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Telogeen effluvium is diffuus (oftewel gelijkmatig verspreide) overmatig haaruitval als gevolg van een verstoring van de “normale” haarcyclus. Door deze verstoring komen meer haren dan normaal in de zogeheten telogene fase, de laatste fase voor het haar uitvalt. Kenmerken van haaruitval door stress:

 • Plotseling veel haaruitval
 • Het haar wordt dunner
 • Er is geen sprake van jeuk of pijn

Oorzaken telogeen effluvium

Als u last heeft van deze vorm van haaruitval reageert uw lichaam op abnormale psychische of lichamelijke belasting (of stress), bijvoorbeeld veroorzaakt door:

 • Hoge koorts
 • Extreme kou of hitte
 • Een operatie onder narcose
 • Een crash-dieet
 • Een bevalling

Soms zijn er geen duidelijke aanwijsbare gebeurtenissen en wordt emotionele stress als oorzaak genoemd, hoewel daar geen harde bewijzen voor zijn.

Haaruitval door stress oorzaken

Haaruitval door stress groeit terug als er sprake is van acute haaruitval. Binnen een half jaar herstelt de cyclus zich over het algemeen weer. Gebeurt dit niet dan spreken wij over chronisch telogeen effluvium. Mogelijke oorzaken van de chronische vorm zijn:

 • Bloedarmoede
 • Schildklierafwijkingen
 • Medicijngebruik
 • Bepaalde ziektes van de lever, nieren en alvleesklier

In sommige gevallen vindt men geen aanwijsbare oorzaak. Haaruitval door stress herstellen lukt niet met medicijnen. Bij acuut haarverlies herstelt het vanzelf en helpen hoofdhuid-stimulerende producten dit herstelproces. Het spreekt voor zich dat het wegnemen van de oorzaak (stress) een belangrijke stap is en herhaling van het uitlokkende moment voorkomen moet worden.

Wat te doen bij haaruitval door stress?

De haaruitval kan uw zelfvertrouwen schaden, wat de stress weer aanwakkert. Juist bij deze vorm van haaruitval is het van belang om stress zoveel mogelijk te vermijden. U hoeft zich bovendien niet onzeker te voelen. Lotions en shampoos die de hoofdhuid verzorgen brengen uw haar in betere conditie zodat het minder snel beschadigt. Door stress wordt er namelijk melkzuur geproduceerd dat slecht is voor de hoofdhuid en haargroei.

Zelfvertrouwen terugkrijgen

Een pruik of haarstuk dragen (al dan niet tijdelijk) is - zeker bij chronische haaruitval door stress - een goede mogelijkheid om uw zelfvertrouwen een boost te geven. Laat een expert van Confident Haarzorg u de beste oplossingen voor uw persoonlijke situatie doorspreken en een haar- en hoofdhuidanalyse te laten maken. Zet deze eerste stap om uw onzekerheid te verminderen en uiteindelijk weg te nemen. U gaat zien dat dit een zeer positieve invloed heeft op uw eigen gemoedsrust en uw stresslevel vermindert. U kunt ook gelijk een afspraak maken met ons, wij adviseren u graag.