Wat is alopecia?

Alopecia is een haaraandoening die in verschillende vormen en gradaties voorkomt bij kind en volwassene. Kampt u of iemand in uw omgeving mogelijk met alopecia? De specialisten van Confident Haarzorg staan altijd voor u klaar. Neem gerust contact met ons op en wij adviseren u graag over een passende oplossing.

Alopecia: verschillende vormen haaruitval

Alopecia is een haarziekte en wordt ook wel in verband gebracht met het ontbreken of het verliezen van haar. Verschillende varianten van alopecia zijn:

De bekendste vorm van haaruitval is alopecia areata. Bij deze vorm is er sprake van pleksgewijze haaruitval. Hierbij kan het gaan om haaruitval van hoofdhaar, maar ook van de baardstreek, de schaamstreek en de wenkbrauwen. De plekken waar haaruitval plaatsvindt zijn vaak rond of ovaal. Bij deze plekken vallen (vrijwel) alle haren uit, terwijl de huid eromheen een normale haargroei vertoond. Het gevolg is dat er één of meer kale gebieden ontstaan. Alopecia areata verloopt vaak grillig en bij iedere patiënt anders. Bij de meeste mensen groeit het haar binnen twee jaar vanzelf terug.

Bij 5 tot 10% van de haaruitval gevallen valt al het hoofdhaar uit. In dat geval is er sprake van alopecia areata totalis. Valt al het lichaamshaar uit? Dan heet dit alopecia areata universalis. Dit komt voor in 1 tot 2% van de gevallen. Er is sprake van alopecia diffusa als over het hele hoofd ongebruikelijk veel haarverlies optreedt. Alopecia androgenetica wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd, maar ook vrouwen kunnen last hebben van deze kaalheid (ruim 20% boven de 30 jaar). Bij vrouwen wordt dit Haaruitval volgens het Vrouwelijk Patroon (HVP) genoemd.

De oorzaak van alopecia

Omdat het proces van haarverlies (alopecia) voor iedereen anders verloopt blijft het zeer complex. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om meteen de oorzaak en een daarbij passende doeltreffende behandeling vast te stellen. Haarverlies kan een fysieke of psychische oorzaak hebben. De algemene oorzaken van overmatig haarverlies kunnen variëren van eetgewoonten, stress , gebrek aan mineralen tot medicijngebruik en erfelijkheid. Ook kunnen de problemen met het haar of de haargroei tot ernstige psychische problemen en zelfs tot depressies leiden, dit is per persoon verschillend.

Alopecia bij een kind

Alopecia komt voor bij jong en oud. Als u bij uw kind haaruitval constateert zorgt dit voor veel onrust. U moet een weg zien te vinden om op de juiste manier om te gaan met het haarverlies van uw kind.  Onze specialisten begeleiden u en uw kind hier graag bij. Alopecia bij een kind heeft natuurlijk ontzettend veel impact. Net als bij een volwassen is hij of zij niet ziek, maar heeft wel een haarziekte waar jullie dagelijks mee geconfronteerd worden. Persoonlijk advies en ondersteuning (niet alleen van uw arts) is meer dan welkom. Daarvoor bent u bij Confident Haarzorg aan het juiste adres.

5 tips om haaruitval te voorkomen

Bij haaruitval wilt u uw bestaande haar natuurlijk in goede conditie houden. Wij geven u graag 5 tips om verder haaruitval te voorkomen:

  1. Wees voorzichtig met uw haar. Gebruik milde shampoo en zorg goed voor uw hoofdhuid. De haarwerkspecialisten van Confident Haarzorg kunnen u advies geven over haarverzorgingsproducten die geschikt zijn. Dit gebeurt aan de hand van een hoofdhuidanalyse .
  2. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een föhn, krultang of een stijltang.
  3. Verminder stress.
  4. Let op uw voeding. Goede voeding is erg belangrijk. Denk aan ijzer eiwitten, vitamine C, Omega-3 vetzuren, zink en biotine.
  5. Vermijd voeding die de haargroei remt of haaruitval bevordert. Vermijd vloeibare diëten met zeer lage caloriewaarden en vermijd het eten van rauw eiwit.    

De beste producten voor uw haaruitval

Wilt u meer informatie over alopecia of wilt u met een mooi verzorgd kapsel over straat? Met een haaraanvulling of een compleet haarwerk, dat zorgt voor een natuurlijke look? Of wilt u uw haargroei sneller op gang brengen met goede producten die de haarfollikels stimuleren, zoals Numinox van Mediceuticals? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze ervaren haarspecialisten. In alle privacy bekijken wij samen de beste mogelijkheden voor uw situatie. Wij helpen u graag!

Direct bestellen of persoonlijk advies?

U kunt onze producten voor haar- en hoofdhuidbehandeling ook direct bestellen in onze webshop. Wilt u zeker weten dat u het juiste product bestelt? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u liever persoonlijk contact? Kom dan langs bij ons in de salon. Bij ons bent u altijd verzekerd van maximale privacy en eerlijk en duidelijk advies.