Wat is alopecia?

Alopecia is een haaruitval aandoening die in verschillende vormen en gradaties voor kan komen bij volwassenen of kinderen. Heb je last van haaruitval door alopecia? De specialisten van Confident Haarzorg hebben ruime ervaring met het plaatsen van haarstukken en pruiken bij alopecia. Neem gerust contact met ons op en wij adviseren u graag over een passende oplossing.

Pruik alopecia

Alopecia: verschillende vormen haaruitval

Alopecia is een haarziekte en wordt ook wel in verband gebracht met het ontbreken of het verliezen van haar. Verschillende varianten van alopecia zijn:

De bekendste vorm van haaruitval is alopecia areata. Bij deze vorm is er sprake van pleksgewijze haaruitval. Hierbij kan het gaan om haaruitval van hoofdhaar, maar ook van de baardstreek, de schaamstreek en de wenkbrauwen. De plekken waar haaruitval plaatsvindt zijn vaak rond of ovaal. Bij deze plekken vallen (vrijwel) alle haren uit, terwijl de huid eromheen een normale haargroei vertoond. Het gevolg is dat er één of meer kale gebieden ontstaan. Alopecia areata verloopt vaak grillig en is bij iedereen anders. Bij de meeste mensen groeit het haar binnen twee jaar vanzelf terug.

Bij 5 tot 10% van de haaruitval gevallen, valt al het hoofdhaar uit. In dat geval is er sprake van alopecia areata totalis. Valt al het lichaamshaar uit? Dan heet dit alopecia areata universalis. Dit komt voor in 1 tot 2% van de gevallen. Er is sprake van alopecia diffusa als over het hele hoofd ongebruikelijk veel haarverlies optreedt. Alopecia androgenetica wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd, maar ook vrouwen kunnen last hebben van deze kaalheid (ruim 20% boven de 30 jaar). Bij vrouwen wordt dit Haaruitval volgens het Vrouwelijk Patroon (HVP) genoemd.

De oorzaak van alopecia

Omdat het proces van haarverlies (alopecia) voor iedereen anders verloopt, blijft het zeer complex. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om meteen de oorzaak en een daarbij passende doeltreffende behandeling vast te stellen. Haarverlies kan een fysieke of psychische oorzaak hebben. De algemene oorzaken van overmatig haarverlies kunnen variëren van eetgewoonten, stress , gebrek aan mineralen tot medicijngebruik en erfelijkheid. Ook kunnen de problemen met het haar of de haargroei tot ernstige psychische problemen en zelfs tot depressies leiden. Dit is per persoon verschillend.

Alopecia bij een kind

Alopecia komt voor bij jong en oud. Wanneer je haaruitval bij je kind constateert, kan dit voor veel onrust zorgen. Je moet een weg zien te vinden om op de juiste manier om te gaan met het haarverlies van jouw kind. Onze specialisten begeleiden jullie hier op de juiste manier bij. Alopecia bij een kind heeft natuurlijk ontzettend veel impact. Net als bij een volwassen is hij of zij niet ziek, maar heeft wel een haarziekte waar jullie dagelijks mee geconfronteerd worden. Persoonlijk advies en ondersteuning (niet alleen van de arts) is meer dan welkom. Daarvoor ben je bij Confident Haarzorg aan het juiste adres. 

5 tips om haaruitval te voorkomen

Bij haaruitval wil je je bestaande haar natuurlijk in goede conditie houden. Wij geven je 5 tips om verder haaruitval te voorkomen:

  1. Wees voorzichtig met het haar. Gebruik milde shampoo en zorg goed voor de hoofdhuid. De haarwerkspecialisten van Confident Haarzorg geven je advies over haarverzorgingsproducten die geschikt zijn. Dit gebeurt aan de hand van een hoofdhuidanalyse .
  2. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een föhn, krultang of een stijltang.
  3. Verminder stress.
  4. Let op je voeding. Goede voeding is erg belangrijk. Denk aan ijzer eiwitten, vitamine C, Omega-3 vetzuren, zink en biotine.
  5. Vermijd voeding die de haargroei remt of haaruitval bevordert. Vermijd vloeibare diëten met zeer lage caloriewaarden en vermijd het eten van rauw eiwit.    
Gratis hoofdhuid analyse

Gratis hoofdhuid analyse

Maak een afspraak voor een gratis haaranalyse (scope analyse) en krijg direct advies voor jouw haarprobleem. 

Meer informatie

De beste producten voor haaruitval

Wil je meer informatie over alopecia of ben je op zoek naar een haarstuk of haarwerk bij haaruitval? Of wil je je haargroei sneller op gang brengen met goede producten die de haarfollikels stimuleren, zoals Numinox van Mediceuticals? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze ervaren haarspecialisten. In alle privacy bekijken wij samen de beste mogelijkheden voor jouw situatie. Wij helpen je graag! Het is ook mogelijk om deze verzorgingsproducten in onze webshop te bestellen.