Vitaminetekort haaruitval

Verschillende vitaminen blijken een rol te spelen bij het voorkomen van haaruitval. Zo kunnen onder andere ijzertekort en een tekort aan vitamine-B haaruitval veroorzaken. Deze tekorten kunnen door uiteenlopende redenen ontstaan. Als u last heeft van haaruitval door ijzertekort of vitamine B-tekort is het natuurlijk van belang dit weer aan te vullen door vitamines bij te slikken. Sommige mensen kiezen ervoor tijdelijk een haarwerk of haarstuk te dragen om hun dunne haar of kale plekken te verbergen.

Haaruitval door vitaminegebrek

Vitamine-B tekort haaruitval

Als u een tekort aan vitamine B heeft openbaart dit zich in uiteenlopende symptomen die per persoon verschillend zijn. Het gaat dan om een tekort aan vitamine B12, maar ook vitamine B5 en B8. B-vitamines zijn van belang voor de vorming van hemoglobine en rode bloedcellen. Het bloed transporteert zuurstof door het lichaam, waaronder de haarzakjes. Bovendien zijn B-vitamines nodig voor het immuunsysteem, een goede stofwisseling en het functioneren van het zenuwstelsel en de hersenen. Door het tekort werkt dit niet optimaal, hetgeen tot verschillende klachten leidt, zoals haaruitval, ontstekingen van de slokdarm, vermoeidheid en concentratieproblemen. 

Haaruitval door tekort aan Biotine

Bij een tekort aan Biotine (vitamine B8) kan haaruitval ontstaan. Deze vitamine is in kleine hoeveelheden aanwezig in bijvoorbeeld eieren, melk, pinda’s en noten en heeft ons lichaam nodig om energie vrij te maken en vetzuren te vormen. Naast haaruitval, kan een tekort aan Biotine ook worden afgelezen aan broze nagels en rode schilferige uitslag rond de mond, neus en ogen.

Het slikken van supplementen met Biotine kan u helpen om het haarverlies te verminderen. Ook voedsel dat Biotine bevat, zoals eieren, melk, kaas, boter en banaan geven het lichaam een gemiddelde hoeveelheid Biotine om haarverlies te voorkomen.

Daarnaast bieden wij verschillende verzorgingsproducten aan in onze webshop die rijk zijn aan Biotine en helpen de haargroei te stimuleren. Zo is de Activating Lotion van La Biosthetique een intensieve verzorgingslotion die bescherming biedt tegen haarbreuk en de haargroei 32% sneller activeert.

Intensive Activating Lotion

Haaruitval ijzertekort

Als het lichaam een tekort aan ijzer heeft kan het lichaam niet meer goed functioneren. IJzer is van belang bij de vorming van hemoglobine, een eiwit. Dit zorgt voor het transport via het bloed van zuurstof door het hele lichaam. Een tekort zorgt ervoor dat dit verstoord wordt.

Enkele verschijnselen bij ijzertekort zijn:

  • Een bleke huid
  • Snel buiten adem zijn
  • Rusteloze benen
  • Haaruitval

Vaak is het lichaam een dreigend ijzertekort al vóór, door op dat moment meer ijzer uit eten te halen. Het is bovendien niet altijd direct duidelijk. Pas als er lange tijd minder ijzer actief is in het lichaam en de voorraad is flink is afgenomen zijn de verschijnselen zoals haaruitval pas zichtbaar.

Oorzaken vitaminetekort

Vitamine-B tekort
Ga naar uw huisarts als u vermoedt dat u een vitamine-B tekort heeft. Uw arts kan bloedonderzoek doen, wat inzicht geeft in het tekort, maar ook de oorzaak achterhalen. De oorzaken zijn divers, waaronder:

  • Ondervoeding
  • Verstoorde opname door maag/darmstoornissen
  • Auto-immuunziektes
  • Medicatie
  • Roken en alcoholisme

IJzertekort
De oorzaken van ijzertekort lopen uiteen. Dit varieert van te weinig ijzer in de voeding tot aan bloedverlies of een zwangerschap. U kunt - afhankelijk van de oorzaak - het ijzertekort zelf aanvullen door in de eerste plaats genoeg te eten waar ijzer in zit. Kies voor voedingsmiddelen waardoor het lichaam ijzer goed op kan nemen. Lees daar meer over op Voedingscentrum.nl. Verder kunt u uw ijzertekort aanvullen met ijzertabletten. Bij een stoornis is het natuurlijk een ander verhaal en neemt uw lichaam zelf niet voldoende ijzer op. Uw huisarts kan onderzoeken of u inderdaad een ijzertekort heeft, vaststellen wat de oorzaak is en wat u het beste kunt doen.

Oplossingen tegen haaruitval

Vitamine B

Als haaruitval veroorzaakt wordt door een vitamine-B tekort, spreekt het voor zich dat als het tekort weer aangevuld is, de haargroei op den duur weer herstelt. Hier kan lange tijd overheen gaan, afhankelijk van de mate van het tekort en de oorzaak. Een goede verzorging van de hoofdhuid en het haar is essentieel om het haarverlies binnen de perken te houden, zover mogelijk.

Houd uw haar in optimale conditie: zorg voor een schone hoofdhuid en eet gezond, zodat de haarzakjes maximaal doorvoed worden. Het gebruik van kwalitatieve verzorgings- en stylingproducten is noodzakelijk zodat de haarzakjes niet verstopt raken. Ook bieden we vitamine supplementen aan. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies over welke producten het beste zijn in uw situatie.

IJzer

Als uw haar uitvalt door een tekort aan ijzer zal dit meestal tijdelijk zijn en zal uw haargroei geleidelijk aan weer normaal worden als uw ijzergehalte weer op peil is. Sommige mensen met haaruitval als gevolg van een ijzertekort kiezen voor een haarwerk, omdat de klachten geregeld terugkeren. Zo overbruggen zij de tijd dat ze dun haar of kale plekken hebben. Dit is niet altijd voor iedereen nodig en hangt sterk af van de eigen wensen en omstandigheden. Laat u gerust adviseren door een medewerker van Confident Haarzorg. Wij bespreken bovendien graag welke verzorgingsproducten en/of vitamine supplementen u het beste kunt gebruiken, zodat u uw eigen haar in de allerbeste conditie houdt en het haarverlies minimaliseert.

Meer informatie?

Denkt u erover om een haarwerk of pruik te nemen? Ook daarvoor bent u bij Confident Haarzorg aan het juiste adres. Bel 053 488 44 08, maak gebruik van het contactformulier om uw vraag te stellen of maak een afspraak.