Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd en is de meest voorkomende vorm van haarverlies bij zowel mannen als bij vrouwen. Omdat de term mannelijke kaalheid verwarrend kan zijn wordt bij vrouwen gesproken over “haarverlies volgens het vrouwelijke patroon”. Heeft u te maken met deze vorm van haaruitval? Laat u adviseren door onze haarwerkspecialisten over de beste oplossing in uw situatie.


alopecia androgentica oplossing


Andere vormen van alopecia

Er zijn meerdere vormen van alopecia. Naast alopecia androgenetica onderscheiden we onder andere:

Alopecia androgenetica bij vrouwen

Alopecia androgenetica begint bij mannen bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door tot er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Dit in tegenstelling tot vrouwen die over het algemeen niet geheel kaal worden. Bij de meeste vrouwen wordt het haar in de loop der jaren geleidelijk dunner. Dit begint vaak aan de voorkant, waarna de hoofdhuid geleidelijk zichtbaar wordt. Later breidt zich dit uit naar achteren. Het haar dat overblijft krijgt een andere structuur. Het haar wordt dunner, minder stevig en breekt daardoor eerder af.

Oorzaken alopecia androgenetica

In tegenstelling tot alopecia areata blijft bij alopecia androgenetica het haar dat weg is weg. Alopecia androgenetica is onschuldig, oftewel het is geen aandoening of een ziekte. Erfelijkheid kan een rol spelen. Dit neemt niet weg dat het voor veel mensen erg vervelend is. Het zelfbeeld van iemand kan veranderen.

Vrouwen die te veel mannelijke geslachtshormonen hebben kunnen ook dit type haarverlies krijgen. Dit wordt dan HVP genoemd, dat staat voor Haaruitval volgens Vrouwelijk Patroon. De meeste vrouwen zijn echter gezond en hebben een normale hoeveelheid mannelijke geslachtshormonen. Het feit dat de klachten vooral vrouwen in de menopauze treft maakt een rol voor hormonen d ewaarschijnlijk.

Alopecia androgenetica behandeling

Het behandelen van alopecia androgenetica is moeilijk omdat het een natuurlijk, continu en persoonlijk proces is. Het is onmogelijk dat het haar weer helemaal terugkomt en dat het nooit meer dunner wordt. Wel bestaan er diverse mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat u weer vol zelfvertrouwen over straat kunt gaan. Denk aan het dragen van een haarwerk, haarstuk of laat u adviseren over de verzorgingsproducten die u het beste kunt gebruiken zodat u uw eigen haar in de allerbeste conditie houdt en het haarverlies minimaliseert.

Wilt u meer informatie en gespecialiseerd persoonlijk advies?

Heeft u last van alopecia androgenetica? Een gecertificeerde haarwerkspecialiste van Confident Haarzorg kan met u, in een persoonlijk gesprek, de mogelijkheden doornemen die het beste passen in uw persoonlijke situatie. Maak gerust een vrijblijvende afspraak of bel voor meer informatie 053 - 488 44 08.