Alopecia areata

De huidziekte alopecia areata betekent pleksgewijze kaalheid. Op diverse plekken op het lichaam – zoals op het hoofd of in het gezicht – ontstaan kale plekken. Heeft u te maken met deze vorm van haaruitval? Laat u vrijblijvend adviseren door één van de haarwerkspecialisten van Confident Haarzorg. Onze gecertificeerde en ervaren haarwerkspecialisten geven u alle zorg, tijd en aandacht.

alopecia areata

Hoe ontstaat alopecia areata?

Rondom de haarwortel vindt een ontstekingsproces plaats waardoor de haarwortels niet meer goed functioneren. Eerst groeien er uit de aangedane wortels makkelijk afbreekbare haren, waarna er uiteindelijk helemaal geen haar meer groeit op de specifieke plekken. Bij sommige patiënten kan het uiteindelijk tot volledige kaalheid leiden. Doordat de wortel niet uitvalt, kan het haar terug groeien. Het is vaak een tijdelijke vorm van haaruitval, maar dat hoeft niet. Bij veel mensen met alopecia areata groeit het haar binnen twee jaar weer terug. Het proces verloopt bij iedereen verschillend en behoort tot de grillige huidziekten.

Oorzaken alopecia areata

In feite is het niet duidelijk waardoor alopecia areata, oftewel pleksgewijze kaalheid, exáct ontstaat. In ieder geval is het niet besmettelijk. Men gaat uit van meerdere factoren die samen uiteindelijk tot het haarverlies leiden. Zo kan het zich na stress plotseling openbaren en kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Er wordt ook een verband gelegd met een afwijking in het afweermechanisme van het lichaam, het immuunsysteem. Dit richt zich niet tegen infecties van buitenaf maar tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. Als men lijdt aan een ziekte die gepaard gaat met een afwijking in het afweersysteem kan dit versterkt worden. Denk aan een schildklierziekte, vitiligo of bepaalde vormen van bloedarmoede.

Behandelmethodes alopecia areata

Over de behandelmethodes van alopecia areata zijn de meningen verdeeld. De effecten van verschillende therapieën zijn wetenschappelijk nog niet bewezen. Aangezien de aandoening in de meeste gevallen vanzelf overgaat nemen artsen vaak een afwachtende houding aan. Dermatologen kunnen soms toch voor een behandeling kiezen. Dit hangt vooral af van de fase waarin alopecia zich verkeerd. Omdat de haargroei zich in de meeste gevallen spontaan herstelt, is het bij positief resultaat niet duidelijk of dit komt door de behandeling of door spontaan herstel.

Wat is een geschikte oplossing?

Heeft u last van pleksgewijze kaalheid op uw hoofdhuid? Een op maat gemaakte pruik of haarwerk kan een mogelijke oplossing zijn. Er bestaan daarnaast diverse behandelproducten waarmee u uw hoofdhuid en haar op de beste manier verzorgt. Wilt u meer weten? Bekijk onze website om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.