Haaruitval door stress

Haaruitval door stress is meestal tijdelijk en is een reactie op een gebeurtenis, vaak een uitlokkend moment of uitlokkende gebeurtenis genoemd. Bij Confident Haarzorg kunt u terecht voor een analyse van uw haar en hoofdhuid. Op basis van die analyse bespreken we graag welke behandelingsproducten in uw situatie van pas komen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Kenmerken haaruitval door stress


Haaruitval door stress is een vorm van telogeen effluvium. Telogeen effluvium is diffuus (oftewel gelijkmatig verspreide) overmatige haaruitval als gevolg van een verstoring van de “normale” haarcyclus. Door deze verstoring komen meer haren dan normaal in de zogeheten telogene fase, de laatste fase voor het haar uitvalt. Kenmerken van haaruitval door stress:

 • Plotseling veel haaruitval die opvalt
 • Het haar wordt dunner
 • Er is geen sprake van jeuk of pijn

Het belangrijkste verschil met mannelijke kaalheid is dat bij telogeen effluvium het haarverlies niet plaatselijk is.


Haaruitval en dun haar door stress


Oorzaken telogeen effluvium


Als u last heeft van deze vorm van haaruitval reageert uw lichaam op abnormale psychische of lichamelijke belasting (of stress), bijvoorbeeld veroorzaakt door

 • Hoge koorts
 • Extreme kou of hitte
 • Een operatie onder narcose
 • Een crash-dieet
 • Een bevalling

Soms zijn er geen duidelijke aanwijsbare gebeurtenissen en wordt emotionele stress als oorzaak genoemd, hoewel daar geen harde bewijzen voor zijn.


Haarstukje, de oplossing voor haaruitval door stress

Wat te doen tegen haaruitval door stress?


Acute haaruitval door stress is tijdelijk en binnen een half jaar herstelt de cyclus zich over het algemeen weer. Gebeurt dit niet dan spreken we over chronisch telogeen effluvium. Mogelijke oorzaken van de chronische vorm zijn:

 • Bloedarmoede
 • Schildklierafwijkingen
 • Medicijngebruik
 • Bepaalde ziektes van de lever, nieren en alvleesklier

 

In sommige gevallen vindt men geen aanwijsbare oorzaak. Er bestaan geen middeltjes of medicijnen om haaruitval door stress te behandelen. Bij acuut haarverlies herstelt het vanzelf en helpen hoofdhuid-stimulerende producten dit herstelproces. Het spreekt voor zich dat het wegnemen van de oorzaak (stress) een belangrijke stap is en herhaling van het uitlokkende moment voorkomen moet worden.

 

Uw haar in betere conditie


De haaruitval kan uw zelfvertrouwen schaden, wat de stress weer aanwakkert. Juist bij deze vorm van haaruitval is het van belang om stress zoveel mogelijk te vermijden. U hoeft zich bovendien niet onzeker te voelen. Lotions en shampoos die de hoofdhuid verzorgen brengen uw haar in betere conditie zodat het minder snel beschadigt. Door stress wordt er namelijk melkzuur geproduceerd dat slecht is voor de hoofdhuid en haargroei.

hoofdhuid- en haarproblemen door stress

 

Zelfvertrouwen terug krijgen


Een pruik of haarstuk dragen (al dan niet tijdelijk) is - zeker bij chronische haaruitval door stress - een goede mogelijkheid om uw zelfvertrouwen een boost te geven. Laat u terugbellen door een expert van Confident Haarzorg om de beste oplossingen voor uw persoonlijke situatie door te spreken en een haar- en hoofdhuidanalyse te laten maken. Zet deze eerste stap om uw onzekerheid te verminderen en uiteindelijk weg te nemen. U gaat zien dat dit een zeer positieve invloed heeft op uw eigen gemoedsrust en uw stresslevel vermindert. U kunt ook gelijk een afspraak maken met ons, wij adviseren u graag.

afspraak maken
Over Confident

Confident Haarzorg: van haarwerk op maat tot en met onderhoud en declaratie bij uw zorgverzekeraar.


Wij bieden uiteenlopende oplossingen en salonbehandelingen bij hoofdhuid- en haarproblemen.


U bent van harte welkom, ook zonder afspraak!

 

Confident Haarzorg
Brinkstraat 60
7512 EE Enschede
Telefoonnummer: 053 - 488 44 08

Gratis consult

Wilt u graag een afspraak maken voor een salonbehandeling, adviesgesprek, of om gewoon eens kennis te maken?

neem contact met ons op

Volg ons op:

Erkend haarwerker

Confident is een erkend haarwerker.
Hier leest u meer.