Pleksgewijze kaalheid


Pleksgewijze kaalheid

Pleksgewijze kaalheid is de letterlijke vertaling van alopecia aerata. Op diverse plekken op het lichaam – zoals op het hoofd of in het gezicht – ontstaan kale plekken. Heeft u te maken met deze vorm van haaruitval? Laat u vrijblijvend adviseren door één van de haarwerkspecialisten van Confident Haarzorg.


Wat is pleksgewijze kaalheid?


De naam zegt het eigenlijk al: op diverse plaatsen op het lichaam valt haar uit in ronde of ovale plekken; pleksgewijs dus. Dit kunnen alle haren zijn op het hoofd, gezicht, de oksels en de schaamstreek. Pleksgewijze kaalheid-Confident Haarzorg


Het proces


Rondom de haarwortel vindt een ontstekingsproces plaats, waardoor de haarwortels niet meer goed functioneren. Eerst groeien er uit de aangedane wortels makkelijk afbreekbare haren, waarna er uiteindelijk helemaal geen haar meer groeit op de specifieke plekken. Bij sommige patiënten kan het uiteindelijk tot volledige kaalheid leiden. Doordat de wortel niet uitvalt, kan het haar terug groeien. Het is vaak een tijdelijke vorm van haaruitval, maar dat hoeft niet. Bij veel mensen met alopecia aerata groeit het haar binnen twee jaar weer terug. Het proces verloopt bij iedereen verschillend en is grillig.
Pleksgewijze kaalheid-haarstuk-Confident Haarzorg

Oorzaken alopecia areata


In feite is het niet duidelijk waardoor alopecia aerata, oftewel pleksgewijze kaalheid, exact ontstaat. Men gaat uit van meerdere factoren die samen uiteindelijk tot het haarverlies leiden. Zo kan het na een stressvolle gebeurtenis zich plotseling openbaren en erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Er wordt ook een verband gelegd met een afwijking in het afweermechanisme van het lichaam, het immuunsysteem. Het immuunsysteem richt zich niet tegen infecties van buitenaf maar tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. Als men lijdt aan een ziekte die gepaard gaat met een afwijking in het afweersysteem kan dit versterkt worden. Denk aan een schildklierziekte, vitiligo of bepaalde vormen van bloedarmoede. Ook erfelijke factoren zouden mogelijk een rol kunnen spelen.


Behandelmethodes Alopecia areata

Over de behandelmethodes van Alopecia areata zijn de meningen verdeeld. De effecten van verschillende therapieën zijn wetenschappelijk nog niet bewezen. Aangezien de aandoening in de meeste gevallen vanzelf overgaat nemen artsen vaak een afwachtende houding aan.

Dermatologen kunnen soms toch voor een behandeling kiezen. Dit hangt vooral af van de fase waarin alopecia zich verkeerd. Omdat de haargroei zich in de meeste gevallen spontaan herstelt is het bij positief resultaat niet duidelijk of dit komt door de behandeling of door spontaan herstel.

Eventuele oplossingen


Heeft u last van pleksgewijze kaalheid op uw hoofdhuid? Een pruik of ander haarwerk kan een mogelijke oplossing zijn. Er bestaan daarnaast diverse behandelproducten waarmee u uw hoofdhuid en haar op de beste manier verzorgt. Wilt u meer weten? Blader door onze website om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

afspraak maken

Pleksgewijze kaalheid-haarstuk-Confident Haarzorg

Over Confident

Confident Haarzorg: van haarwerk op maat tot en met onderhoud en declaratie bij uw zorgverzekeraar.


Wij bieden uiteenlopende oplossingen en salonbehandelingen bij hoofdhuid- en haarproblemen.


U bent van harte welkom, ook zonder afspraak!

 

Confident Haarzorg
Brinkstraat 60
7512 EE Enschede
Telefoonnummer: 053 - 488 44 08

Gratis consult

Wilt u graag een afspraak maken voor een salonbehandeling, adviesgesprek, of om gewoon eens kennis te maken?

neem contact met ons op

Volg ons op:

Erkend haarwerker

Confident is een erkend haarwerker.
Hier leest u meer.