Haaruitval door ijzertekort

IJzertekort veroorzaakt soms haaruitval. Het is één van de symptomen van ijzergebrek, naast een futloos gevoel. Met name vrouwen tijdens de menstruatie, mensen onder de 22 jaar, vegetariërs, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben een grotere kans op ijzertekort.


Tekort aan ijzer & haaruitval


Als het lichaam een tekort aan ijzer heeft, kan het lichaam niet goed meer goed functioneren. IJzer is van belang bij de vorming van hemoglobine, een eiwit. Dit zorgt voor het transport via het bloed van zuurstof door het hele lichaam. Een tekort zorg ervoor dat dit verstoort wordt.

Enkele verschijnselen bij ijzertekort zijn:

  • Een bleke huid
  • Snel buiten adem zijn
  • Rusteloze benen
  • Haaruitval

Vaak is het lichaam een dreigend ijzertekort al vóór, door op dat moment meer ijzer uit eten te halen. Het is bovendien niet altijd direct duidelijk. Pas als er lange tijd minder ijzer actief is in het lichaam en de voorraad is flink is afgenomen zijn de verschijnselen zoals haaruitval pas zichtbaar.


haaruitval door ijzertekort, salonbehandeling


haarverlies door ijzertekort

Oorzaken ijzertekort


De oorzaken van ijzertekort lopen uiteen. Dit varieert van te weinig ijzer in de voeding tot aan bloedverlies of een zwangerschap. U kunt - afhankelijk van de oorzaak - het ijzertekort zelf aanvullen door in de eerste plaats genoeg te eten waar ijzer in zit. Kies voor voedingsmiddelen waardoor het lichaam ijzer goed op kan nemen. Lees daar meer over op Voedingscentrum.nl Verder kunt u tijdens de menstruatie bijvoorbeeld uw ijzertekort aanvullen met ijzertabletten. Bij een stoornis is het natuurlijk een ander verhaal en neemt uw lichaam zelf niet voldoende ijzer op. Uw huisarts kan onderzoeken of u inderdaad een ijzertekort heeft, vaststellen wat de oorzaak is en wat u het beste kunt doen.
Oplossingen bij haaruitval


Als uw haar uitvalt door een tekort aan ijzer, zal dit meestal tijdelijk zijn en zal uw haargroei geleidelijk aan weer normaal worden als uw ijzergehalte weer op peil is. Sommige mensen met haaruitval als gevolg van een ijzertekort kiezen voor een haarwerk, omdat de klachten geregeld terugkeren. Zo overbruggen zij de tijd dat ze dun haar of kale plekken hebben. Dit is niet altijd voor iedereen nodig en hangt sterk af van de eigen wensen en omstandigheden. Laat u gerust adviseren door een medewerker van Confident Haarzorg. We bespreken bovendien graag welke verzorgingsproducten u het beste kunt gebruiken, zodat u uw eigen haar in de allerbeste conditie houdt en het haarverlies minimaliseert.kale plekken door ijzertekort


Meer informatie


Lees meer over Confident Haarzorg, neem gerust contact met ons op of:

afspraak maken
Over Confident

Confident Haarzorg: van haarwerk op maat tot en met onderhoud en declaratie bij uw zorgverzekeraar.


Wij bieden uiteenlopende oplossingen en salonbehandelingen bij hoofdhuid- en haarproblemen.


U bent van harte welkom, ook zonder afspraak!

 

Confident Haarzorg
Brinkstraat 60
7512 EE Enschede
Telefoonnummer: 053 - 488 44 08

Gratis consult

Wilt u graag een afspraak maken voor een salonbehandeling, adviesgesprek, of om gewoon eens kennis te maken?

neem contact met ons op

Volg ons op:

Erkend haarwerker

Confident is een erkend haarwerker.
Hier leest u meer.